VITYUKA Emődi Hagyományőrző Néptánc Egyesület

VITYUKA Emődi Hagyományőrző Néptánc Egyesület

VITYUKA (Vidám Tyúkok Kakasok) Emődi Hagyományőrző Néptánc Egyesület

Néptánc csoportunk civil kezdeményezésként 2007 tavaszán alakult, 18 fővel. Noha az alapító tagok közül már sokan elmaradtak, de nélkülük most bizonyosan nem lennénk, ezért tiszteletből és köszönetből álljon itt a nevük.

  1. Vígh Józsefné                                          10. Zerényi György
  2. Farkas Istvánné                                       11. Zerényi Györgyné
  3. Heicman Tiborné                                      12. Pap-Somos Zoltán                      
  4. Sebőné Farkas Piroska                             13. Pajkos Judit
  5. Klebovicz Gyula                                       14. Poráczki András
  6. Klebovicz Gyuláné                                    15. Sebő Bertalan
  7. Gönczi Gyula                                           16. Sebőné Antal Emília
  8. Gönczi Gyuláné                                        17. Sebő Géza
  9. Császár Valéria                                       18. Sebőné Borbély Márta

A magyar népzene és néptánc szeretete hozott és tart össze bennünket a mai napig. A kezdeti bizonytalan lépésektől kezdve, 2012-ig Szűcsné Kovács Tünde okított bennünket, akinek lelkiismeretes munkájáért örök hálával tartozunk. 2012-től egyesületként működünk és az autentikus néptáncot Repka Gyula néptánc oktató tanítja számunkra, aki szigorúan ügyel arra, hogy a különböző tájak, vidékek táncait a lehető legtökéletesebben sajátítsuk el. Már a kezdetektől fogva igény mutatkozott arra, hogy tudásunkat, először a településünkön, majd később a szomszédtelepüléseken bemutassuk a nagyközönség számára, aminek mi örömmel tettünk és teszünk eleget. Célunk, hogy minél több emberrel megismertessük és megszerettessük ezt a műfajt és, hogy őseink kultúrájának ezt a kicsinyke, de annál fontosabb szeletét megmentsük és átadjuk a jövő generációja számára. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt a tevékenységünket Emőd Város Képviselőtestülete 2011-ben díszoklevéllel jutalmazta. A díszoklevélen túl minden évben anyagilag is támogattak bennünket a polgármester úrral egyetértésben. Bízunk abban, hogy a zökkenőmentes működésünk érdekében a minimális anyagi támogatás a jövőben is biztosított lesz számunkra.

Jelmondatunk: A néptáncot „anyanyelvi” szinten táncolni nem feltétlenül a magas szintű sportteljesítményt igénylő és helyenként már-már akrobatikus mozgás jelenti. Hanem a mozgás szabadságának, és a tánc örömének egymásra találása, párosulva az évszázados, esetlegesen, az évezredes ritmikus zenével, ami a génjeinkben is elraktározódott, és amikor mindezek hatására egyszerre lép a láb és egyszerre mozdul a kar és egyszerre dobban a szív, akkor szinte eggyé válik két vagy akár több ember, az szó szerint leírhatatlan, azt érezni kell. 

Aki szeretné, ezt az érzést megtapasztalni az jöjjön, táncoljon velünk. Kortól és nemtől függetlenül szeretettel hívunk és várunk mindenkit sorainkba.