Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Látogatók!
Kedves Érdeklődők!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket Emőd város hivatalos honlapján.

Az Emődön élők nevében külön köszöntöm azokat, akik az interneten barangolva érdeklődnek településünk iránt.

Tovább »

Magyar Falu Program

 

Testvérvárosunk

Parajd

Parajd és Emőd testvérvárosi kapcsolata 2003. 08. 19-én aláírással pecsételődött meg. Melynek hagyományává vált, hogy minden évben, kölcsönös kapcsolattartási célként meglátogatjuk és viszont felkeresnek minket testvérvárosunk delegációjának tagjai. A testvérvárosi kapcsolat egyik legünnepélyesebb pillanata 2011-ben volt. Amikor a település várossá nyílvánításának 10. évfordulója alkalmából szervezett városnapi ünnepség keretében 52 Parajdi lakos tette le ünnepélyes keretek között Emődön az állampolgársági esküt. Ezen alkalomból kapta városunk lakossága ajándékba tőlük a város központjában található Székelykaput.   

Parajd története

Parajd község Romániában, Hargita megyében, Székelyudvarhelytől 38 km-re észak-nyugatra található. Sóvidék központja a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányászati helye. A településnek már a rómaiak korában is működtek sóbányái. A hagyomány szerint eredetileg a mai Deszkásvár-dűlőben feküdt, melyet az itt talált településnyomok megerősítenek. A székelyföld lakói 1526-ig szabadon rendelkeztek a sóval. A székelyek sorozatos lázongásai miatt II. János magyar király a székely sóbányákat állami monopóliummá nyilvánította és elrendelte a sóbányák őrzését. Így jött létre 1564-ben Parajd település. Parajd megszületésétől kezdve még sokáig Sófalva tartozéka volt. 1669-ben vált ki önálló telepölésként Sófalvából. A Habsburg uralom alatt nyitották meg Parajdon a sóbányákat. A bányák sócsarnokai légúti betegségek kiváló gyógyhelyei. A sóréteg mélysége pontosan nem ismert, de legalább 3000 méter mély. Szélessége helyenként a 2500 métert is meghaladja. A bánya legmélyebb termelési pontja 310 méter mélyen van a bejárathoz viszonyítva.

Látnivalók: Rapsóné várának romjai; Református templom mely 1790-1796 között épült, szentélye a régi XV. századi Római Katolikus templomból maradt meg; Római Katolikus templom 1800-ban, míg az Ortodox templom 1929-ben épült.