Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Látogatók!
Kedves Érdeklődők!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket Emőd város hivatalos honlapján.

Az Emődön élők nevében külön köszöntöm azokat, akik az interneten barangolva érdeklődnek településünk iránt.

Tovább »

Magyar Falu Program

 

Jelen

Emőd Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 3. számú fő közlekedési útvonal mentén, a megyeszékhelytől Miskolctól mintegy 20 km-re található.  A város lakossága 5033 fő.

Településünk 2016-ban ünnepli várossá válásának 15. évfordulóját.

   


Emőd címere

A B.A.Z. megyei Levéltár gyűjteményében őrzik az 1689-ből származó Emőd első ismert pecsétnyomóját, melyen egy szőlőmetszőkés látható. Ez a több mint három évszázados jelkép lett a nagyközség új címerének megtervezése során a kiindulópont.

 

Mindenek előtt a jelképet pajzsba kellett foglalni, s a címertan szabályai szerint meg kellett választani a pajzs, illetve a jelkép színét. Célszerűnek látszott Emőd esetében két motívum: egyrészt a búzakalász, másrészt a kocsikerék. Előbbi a mezőgazdaságra, utóbbi a közlekedésre, illetve az itt is birtokos Rákóczi család 1597-ből származó címerében is kocsikerék látható.

A település címere az alábbi módon épül fel: Zölddel és arannyal balharánt osztott kerektalpú pajzs zöld mezejében lebeg egy három ágú, s azon keresztbevéve egy-egy egyágú arany búzakalász, az arany mezőben fekete, hegyével fölfelé álló szőlőmetszőkés lebeg. A pajzsot leveles arany korona ékesíti. 

 

 

Emőd zászlaja

A zászló vörös, középső kétharmad részében fehér sáv látható, melynek közepén Emőd címere található. 


Emőd logója

"Ahol jó élni, ahova jó hazatérni" mottó ötvözéséből és a város dombos jellegéből kiindulva született meg a kézzel  írt  logó, melynek háttere egy szív amely a város inránti szeretetet fejezi ki. A szív maga a domborzat amelyen elhelyezésre kerültek a házak, templom a tv torony és a fák.