Események a sportegyesület életéből

Edzőtábor Püspökladányban

2017. június 27. és július 02. között az Emődi Karate SE karatésai az idén is résztvettek a Nemzetközi Shito Ryu Karate Do Szervezet nyári edzőtáborában Püspökladányban. Az idén is mint tavaly, emődi karatés volt a tábor legfiatalabbja, Karsai Dusán személyében.

Országos verseny

2017. május 6-án rendezték a Batta Fudokan Kupa elnevezésű nagyszabású országos karate versenyt 350 résztvevővel Százhalombattán. Itt küzdelemben Veres Melinda a 9 évesek között súlycsoportjában 3. helyezést, Gácsi Napsugár a 10 évesek között súlycsoportjában szintén 3. helyezést ért el.


Újabb sikerek

Az Emődi Karate SE versenyzői  Pusztaszabolcson, 2017. április 01-én rendezett Iwancs Kupa elnevezésű nagyszabású országos karate versenyen nagyon szép eredményeket értek el, a  120 induló közül Gácsi Napsugár a 10 éves lányoknál 2. helyezést, Garics Péter a 11 éves fiúknál 2 helyezést, Veres Melinda a 9 éves lányoknál 1. helyezést ért el. 

Nemzetközi övvizsga

2017.01.11-én a Nemzetközi Shito Ryu Karate Do Szervezet nemzetközi övvizsgát tartott Emődön az Emődi Karate Se-nek. Mindenki sikeresen levizsgázott.

Táborban a karatésok

2016. június 28 és július 03 között került megrendezésre a Nemzetközi Shito Ryu Karate Do Szervezet nyári tábora Püspökladányban. A táborban az emődi karatésok is részt vettek, és a legfiatalabb résztvevő is emődi volt.

 

 

 

 

 

 

A klub élete

Az Emődi II. Rákóczi Ferenc Karate Klubról 

 

Az Emődi II. Rákóczi Ferenc Karate Klub 2013 szeptemberében kezdte meg működését, mint a Nyékládházi Karate Sport Egyesületet szakosztálya. Emődön már többször történtek próbálkozások a karate meghonosítására, de ezek rövid életűek voltak. 2013 őszén pár helyi vállalkozó és ismerős biztatására elindítottam az edzéseket Emődön. Mielőtt tovább folytatnám, pár mondatban bemutatkoznék az olvasóknak. Urbán László edzői képesítéssel rendelkező, 6. Danos karate mester vagyok. Messze túl az ötvenedik évemen, tehát tetemes tapasztalattal rendelkezem mind a karate, mind annak oktatása terén. Nyékládházán 2001-ben alapítottuk a karate sport egyesületet azzal a céllal, hogy elsősorban a nyékládházi gyerekek számára igényes sportolási lehetőséget teremtsünk jó körülmények között, mind tömegsport mind versenysport területén egyaránt. Persze 2001 előtt is oktattam karatét nyéken, de az egyesület alapítás feltételei 2001-re értek meg. Ugyanezekkel a célokkal kezdtem az oktatást itt, Emődön is. Szűcs László igazgató úr mindenben a segítségemre volt, ezúton is köszönet érte. Meglátta az ebben a sportban rejlő lehetőségeket, azt, hogy a karate fegyelemre, kitartásra, önbecsülésre, céltudatos munkára oktat, az egészség megőrzésével. Szívesen biztosított helyet az iskola tornatermében. Ha valaki becsülettel edz, járja a karate útját és nem adja föl, akkor bizonyítottan nagyobb eséllyel veszi fel a küzdelmet az élet kihívásaival szemben. Általában a küzdősportok, így a karate is képes megváltoztatni az embert mind fizikailag, mind pedig lelkileg. Képes a nagy csibészből jó gyereket, a tiszteletlenből tisztelettudót, a vékony, gyengéből erőset és ügyeset csinálni. Persze ehhez ezt a nehéz, kemény utat kell járni.

 

 

2013 őszén 28-30 fővel kezdtem az edzéseket. A sport, a karate törvényszerűségei mindig, így itt Emődön is érvényesültek. Volt, aki azt gondolta, hogy pár hónap alatt Bruce Lee lesz belőle, és mivel nem lett hát abbahagyta. Voltak, akiknek nem tetszett a fegyelem, vagy nem akarták magukat megerőltetni, hát azért hagyták abba. Voltak, akik nem akarták tudomásul venni, hogy egy gyermeknek a tanulás nagyon fontos és nem lehet általános iskolában bukdácsolni, és én elvárom, hogy aki hozzám jár edzésre annak iskolában is helyén legyen az esze. Szóval hónapok múltán a létszám 9 főre apadt. Manapság ez jó arány! A mai világban ahol a gyerekeket elszívja a számítógép vagy kimennek bandázni, ahol kedvükre káromkodhatnak, és nem szól rájuk senki, ott  ahol az öntudat az egekben van, de a kötelességtudat alig, ott egy fegyelemre, kemény munkára és kitartásra oktató valami nem népszerű.

A karate, de bármilyen sport oktatását elkezdeni egy településen a semmiből, jól meggondolt koncepcióval lehet csak. Kezdetben sokan vannak, nagy a felbuzdulás, de aztán csak az eltökélt gyerekek maradnak, és csak következetes kitartó munkával lehet építkezni. Most 11 fő jár edzésre. Még pár évig a növekedés stádiumában leszünk, és nagyjából 3-4 év múlva elérjük az átlagos létszámot. Jó lenne, ha minél hamarább létre tudnánk hozni egy helyi sportegyesületet. Ehhez támogatásra lenne szükségünk, hiszen az egyesület alapításához és fenntartásához nem kevés pénz szükségeltetik. Aztán ott van a versenyeztetése a tehetséges fiataloknak. Tehetségek itt is vannak, sőt van egy kicsi lány, aki bátran mondhatom, fantasztikusan tehetséges. Igaz egy versenyre eljutni nem nagy pénz, de hát ki állja ezt a kicsit is? Mi haladunk az általam tervezett úton.

 
Emődi gyerekek az országos nyári edzőtáborban

Végezetül ezúton is szeretném megköszönni a tanítványaim szüleinek, hogy támogatják csemetéiket abban, hogy a karate útját járják. Igazán büszkék lehetnek a gyermekeikre, hiszen ők a „nehezebb” utat választották. Továbbá köszönet azoknak, akik idáig segítettek minket, akiknek fontos, hogy legyen egy ilyen alternatívája a gyermeki, emberi nevelésnek.

 

Az edzések szerdán és pénteken vannak 16 órától 17,30-ig, az iskola tornatermében. Az ajtó minden érdeklődő előtt nyitva áll.

 

 Urbán László edző 6. Dan

Nyékládházi Karate SE. Elnöke

 

 

Öv vizsga