Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Látogatók!
Kedves Érdeklődők!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket Emőd város hivatalos honlapján.

Az Emődön élők nevében külön köszöntöm azokat, akik az interneten barangolva érdeklődnek településünk iránt.

Tovább »

Magyar Falu Program

 

Drenka Polska Hagyományőrző Együttes

Drenka Polska

 Polska Drenka együttesünk 2007-ben, 9 éve alakult. Együttesünk név választása két vonásra vezethető vissza. A polska szó jelentésére, mely lengyelt takar, valamint a Drenka, mely elődeink származási helyét kívánja megismertetni. Nyugdíjas csoportunk 6 főből áll. Vezetőnk Mező Józsefné. Népdalokat, balladákat szólaltatunk meg citera, valamint harmónika kíséretében.

Megalakulásunk első évében 17 fellépésen vettünk részt, melynek töretlen volta máig elkísér bennünket. Sorra kapjuk a meghívásokat. Jártunk Szolnokon, Nyíregyházán, Budapesten, Egerben, Miskolcon és Emődön több alkalommal is lehetőségünk volt megmutatni együttesünk tehetségét, sikerességét. Továbbá Lengyelország több városában is lehetőségünk adódott megismertetni a Polska Drenkát.

Számos oklevéllel, díjjal, éremmel büszkélkedhetünk, de ezek közül is kiemelnénk az Egerben 2016. június 11-én tartott „Ködellik a Mátra 2016” Regionális Népzenei Találkozó és Országos Citera – zenekari Fesztivált, melynek keretében elnyertük a Kiváló Minősítést. Nagyon örülünk és büszkék vagyunk arra, hogy dalunkkal ily módon képesek voltunk hatni a közönségre és a zsűrire. Valamint megalakulásunk első évében Nyíregyházán az Országos Nemzetiségi Találkozó keretén belül Országos 3. helyezést értünk el. Miskolcon Szent László napkor elnyertük a Szent László díjat, mely a lengyel nemzetiség egyik igen rangos, elismert díja. Szintén Miskolcon Mező Józsefné elnyerte a Borsod megyei lengyelekért emlék díjat. Végül, de nem utolsó sorban Budapesten a Nyugdíjas Világtalálkozó alkalmával megrendezett eseményen, külön díjban részesült Mező Józsefné, aki lengyel népdalt adott elő citera kíséretében.

Jövőbeli terveinket illetően, bízunk benne, hogy még sokáig tevékenykedhetünk és átadhatjuk nemzetiségünk, kultúránk, hagyományunk szépségét.