Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület

 

“…Mert tűzben, vérben, virtusban égve,

ezer csatából egyenest az égbe

száguldott egykor a magyar huszár! “

 

Ilyen nemes és bátor gondolatok jegyében alakult meg 1997-ben a Huszárbandérium. Tagjai olyan elhivatott, vágyat érző emberek, akik felvállalták a huszárság – mint népünk történelmi értékeinek megtestesítője – hagyományainak, szabályainak, erkölcsi alapjainak életben tartását. Egyenruhájuk és fegyverzetük a császári és királyi 3. Estei Ferdinánd Huszárezred viselete alapján készült. Az ezred az 1848-49-es szabadságharc idején Észak-Magyarországon állomásozott. Huszárjait a felvidékről toborozták, és innen vezényelték őket a szabadságharc színtereire.

 

A bandérium rendszeresen részt vesz lovas ügyességi versenyeken, huszártornákon valamint katonai hagyományőrző rendezvényeken. Igény szerint megjelenik felvonulásokon, szüreti mulatságokon, tiszteletadásokon, koszorúzásokon. Önálló programként huszár karusszelt, lovas ügyességi bemutatót, toborzót, verbunkot is bemutat.

 

A bandérium saját rendezvénye a Pöltenberg Ernő Emléknapok,  ami egy olyan többnapos hagyományőrző találkozó, mely során a kedves érdeklődők megismerkedhetnek a korabeli  ruhákkal felszerelésekkel, kipróbálhatják a lovaglást, íjászatot, ügyességi és csatabemutatókat láthatnak, folklór műsorokat tekinthetnek meg.

A huszár ma már valóban a mesék, mondák, legendák hőse, de emlékét és szellemét meg kell őriznünk, népünk, ifjúságunk szívében.

 

 

Elérhetőségek:           www.bazhuszar.hu

Billik Miklós (elnök) 70/776-0903

Billik Péter (titkár) 70/271-5514       billikpeti@gmail.com

 Hódi Attila (pénztárnok) 30-937-1732